Zit  je  met  vragen  over  het  ontharen?   Misschien  vind  je  hier  al  het  antwoord  op  je  vraag .

Wat is het verschil tussen waxen, ontharen, epileren, harsen?

Eigenlijk is er niet echt een verschil, het komt er allemaal op neer dat de haren met de wortel verwijderd worden. Bij het epileren gaat het meestal over haartje per haartje zoals met de pincet, maar bij waxen en harsen worden er meerdere haren ineens verwijderd dit kan door middel van stripwax, suikerwax, filmwax,... 

 

Wat is depilatie?

Depilatie is een woord dat de schoonheidsspecialiste niet graag hoort. Bij depilatie gaat het over scheren of een andere methode waarbij de haren oppervlakkig verwijderd worden.

 

Hoeveel tijd moet ik tussen de wax beurten in laten?
Afhankelijk van de zone kan dit variëren tussen 3 a 6 weken. Ze kunnen geëpileerd worden vanaf een halve centimeter. In de zomer groeien de haren helaas sneller. Vanaf het 2e trimester van de zwangerschap groeien de haren trager.

Je maakt best de volgende afspraak na 4 weken daarna kunnen we samen zien of dit de goede tijd is.

 

Welke lengte moeten de haren hebben vooraleer dat ik me kan laten ontharen?
Als de haren zacht zijn kunnen ze al vanaf een halve centimeter geëpileerd worden; zijn ze stug dan wacht je beter enkele dagen langer zodat je zeker bent dat ze in de wax blijven zitten.

Kan het kwaat als de haren te lang zijn?
Ja! Trim ze eerst, maar niet te kort.1 cm is ideaal je moet je huid er een beetje door kunnen zien. Is het je eerste keer? Knip of trim ze dan een klein beetje, als het niet genoeg is lost de schoonheidsspecialiste graag voor je op. Door te trimmen zorg je ervoor dat het voor jouw en de schoonheidsspecialiste comfortabel blijft. De zones die je best even trimt zijn de buik en bikini zone. Want als de wax aangebracht wordt moeten de haartjes glad gestreken liggen, maar als ze te lang zijn geraken ze in de knoop en word het een erg pijnlijke zaak. En dan breken ze ook sneller af.

Gaat het ontharen minder pijnlijk worden na een tijdje?
Bij de meeste wel, zeker als je ervoor altijd scheerde. Na een 3 tal keer ontharen worden de haren zachter en breken ze niet meer, hoe fijner de haren hoe minder pijnlijk. En van die vervelende stoppels ben je dan ook af, maar geef het wat tijd.

Worden donsharen stug als ik ze laat waxen?
Sommigen denken van wel, maar meestal is de reden hormonaal, vooral bij vrouwen die in de menopauze komen/ zitten. Als ze zich niet zouden laten ontharen zouden de haren ook stug worden en bovendien is er een reden waarom je ooit bent begonnen met te ontharen toch ;)

Krijg je meer haar door te waxen?
Neen! Elke keer er een haar met de wortel uitgetrokken wordt, wordt het worteltje beschadigd. Dit zorgt er voor dat je op termijn minder haren krijgt.

Wat te doen tegen ingegroeide haren?
Op het moment dat een haartje de weg naar buiten niet vindt, gaat die onder de huid verder groeien. Dit is niet erg, maar hierdoor ontstaat er een kleine ontsteking of een zwart kopje. Op dat moment kan je het haartje meestal met propere vingers en een tissue uit duwen en daarna goed ontsmetten. Lukt dit niet, vraag dan hulp aan je schoonheidsspecialiste of dermatoloog.

Help! Het is de eerste keer dat ik een full bikini / brazilian wax laat doen. Hoe bereid ik me voor?
Was je eerst met een pH-neutrale zeep, breng geen lotion aan. Ben je lang onderweg of voel je u toch niet zo comfortabel. Vraag dan of je nog even naar het toilette mag en fris je even op. Na het waxen kan de huid een beetje geïrriteerd zijn voor een dagje, na een paar behandelingen veranderd de irritatie in roodheid die snel weer verdwijnt. Je kunt nadien best volop smeren met een kalmerende zalf. Het is zeer normaal om een beetje irritatie/ roodheid te hebben de eerste dag, dit heeft geen gevolgen en doet helemaal geen pijn.

Mag ik in de zon komen of naar de zonnebank gaan na de ontharing?
Absoluut NIET! De eerste dag kom je best niet in de zon, of je smeert je in met factor 50.

Mag ik me laten ontharen tijdens de menstruatie?
Ja het mag, maar de epilatie van het gelaat bestaat de kans dat je puistjes krijgt, dit geldt vooral tijdens de puberteit. Voor alle andere zones maakt het niet. Voor de volledige bikini of brazilan wax gelden er andere regels. Dit is zeer onhygiënisch en onrespectvol naar de schoonheidsspecialiste toe, tevens is het ontharen dan veel pijnlijker.

Is de roodheid normaal na het waxen normaal?
Ja, afhankelijk van de dikte en gevoeligheid van de huid wordt de doorbloeding gestimuleerd. Mocht je erge jeuk en bobbels krijgen, wat zelden voorkomt. Dan kun je het best een kalmerende zalf van bij de apotheek halen. Heb je hier de volgende keren nog last van, dan schakel je best naar suikerwax over.


Is suikerwax beter?
Als je allergisch bent aan de gewone wax of veel ingegroeide haren hebt, is het inderdaad beter. In alle andere gevallen niet zo zeer. Het duurt langer, het is ook niet minder pijnlijk en het resultaat is het zelfde als met de andere methodes.

Mag je de haren scheren in tussentijd?
Liever niet, het waxen is dan pijnlijker omdat de haren stug zijn.

Wat is het verschil tussen filmwax (hardwax) en lauwe was (stripwax)?
De filmhars kleeft niet aan de huid, is dus ook zachter en minder pijnlijk, maar het is minder precies, daarom wordt er een aantal keer over dezelfde zone gegaan. Het word zonder strip eraf gehaald.
De lauwe was is erg kleverig en neemt alle haren mee, deze kleeft ook een beetje aan de huid, waardoor er meer roodheid ontstaat.

 

Vanaf welke leeftijd mag ik me laten waxen?

Er staat geen leeftijd op, voor de bovenlip en wenkbrauwen zijn er al kinderen van 11 jaar dat dit laten doen. Veel te vroeg zullen velen denken, maar wanneer het kind het er erg moeilijk mee heeft is het beter om dit te laten doen omdat ze hun nadien veel beter in hun vel voelen. Voor andere zones wordt er meestal gewacht tot in de puberteit, als ze niet meer comfortabel naar het zwembad kunnen gaan of een rokje dragen.